CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Tuesday, December 22, 2009

Mama Kimia

Ehem..ehem.. seperti yang telah dijanjikan, post kali nie akan aku sambung akan program peribadi aku, "Ilmu Dikumpul, Guru Dijunjung".. giliran cikgu mana pulak ye?? ermm.. cikgu normi sudah, sir hamid pown sudah, sekarang siapa pulak ye?? ermm.. apa kata kalau kita sambung dengan guru kelas aku, kelas Lima Elit Bercahaya '09.. rasa bersalah plak kalau cerita pasal cikgu lain dulu sebelum guru kelas tersayang nie..huk34.. pe2 pown, mari kita sama-sama kenali insan bertuah pada kali ini...


Biodata Guru Kelas 5E1 '09

Nama : Puan Wan Norzuani Wan Abdullah
Umur : Muda lagi..
Nama Gelaran : Mama Kimia
MP Diajar : Kimia
Hobi : Munyusun dan menguruskan buku teks di bilik BOSS ..
Alamat Rumah : Berhampiran dengan kapal terbang landing..
Makanan Feberet : Nasi Ulam/ Nasi Kerabu
Minuman Feberet : Air buah perahan sendiri..hehe
Sifat Peribadi : Tengoklah bawah..
*semua fakta yg tidak berkaitan adalah rekaan semata-mata..


Seorang Yang Sporting
Semua orang tahu rasenye gadis comel lote nie seorang yang sporting.. sifat peribadi beliau ini sangat disenangi oleh anak-anak muridnya yang rata-rata terdiri daripada budak yang nakal-nakal.. kalau tidak siap kerja rumah, jangan risau.. anda tidak akan dicubit seperti yang dilakukan oleh Mama Normi, malah anda akan menerima senyuman yang manis daripada beliau..hehe jikalau anda bernasib baik, anda juga akan dipuji taw..pujian yang menganjing..hehe


Seorang Yang Ceria
Gadis yang penuh dengan keayuannya ini juga seorang yang ceria.. seteruk mana sekalipun anda badmood, muka masam, pabila anda melihat beliau, pasti anda akan tertarik dengan mukanya yang manis lagi ceria ini, lalu mulut anda akan ringin untuk kembali senyum.. satu lagi, beliau cukup senang untuk senyum dan ketawa..dan yang paling unik, pabila beliau ketawa, ketawanya tidak sedikit pun berbunyi, tetapi hanya gerak badan sahaja yang bergerak..haha aku selalu jew tengak akan aksi beliau ini..hehe


Seorang Yang Penyayang/Caring
Tahun nie saja, dah banyak aktiviti makan yang telah dilakukan oleh beliau.. kejap makan tu, kejap keluar makan sana, kejap bakar tu, kejap bakar nie..fuh! memang best r jadi anak buah beliau.. memang seorang ibu yang penyayang taw.. tidak hairanlah ahli kelasku banyak melahirkan anak murid yang besar-besar..hehe pasti ada yang mempunyai perasaan yang lebih nie..haha


Adoi...banyak lagi sebenarnya sikap-sikap beliau, akan tetapi, aku tidak mempunyai cukup idea untuk mengulasnya.. cukuplah saja sampai disini..ermm..lama dah xjumpe teacher, tahun depan dah tak sekolah..lepas nie, jumpa tak lagi xtaw.. rindu giler kat guru kelas aku nie..hehe.. Ucapan khas buatmu teacher Zuaini...


Teacher,
Saya harap teacher dapat mengajar anak-anak didik LeBest dengan baik selepas peninggalan saya dari sekolah tu..harap-harap teacher rindulah saya macam mana saya rindu teacher..hehe jelaa kew aku nie?? haha ingat daku dalam doamu, teacherku yang amat ku sayang..hehe

-Afif,Mama Kimia,Aku-
Nampak aku gemok jew pakai bende 2..yang sorang lagi 2 da mmg g2..hehe
p/s : teacher, kalau baca nie, jangan lupa komen taw..hehe



Sunday, December 13, 2009

Luahan Hati

Ermm.. malas betol nak update blog nie.. nak buat macam mane, dah malas.. tetapi akan ku gagahi jua untuk membuat post kali nie.. ermm.. nak bagitaw pe untuk post kali nie ekk?? SPM?? da abis.. pasal sekolah?? dah x sekolah.. tapi aku akan sentiasa rindu kat sekolah tu.. kesian budak-budak junior yang ditinggalkan oleh abang-abang dan kakak-kakak yang berpotensi tinggi menjadi golongan bijak pandai nie..hehe mesti diorang merindui pemergian kami kan?? haha..

SPM... dah abis da... So, dah tak sekolah dah aku.. tapi tak tahu lah kene lanjutkan pelajaran kat tingkatan enam..huhu.. harap2 tak lah.. bukan pe, tingkatan enam, cikgu aku cakap susah giler.. ermm.. macam manelah result SPM aku nanti... debar dan kecut perut aku sekarang nie.. harap-harap cemerlang tahap dewa 19.. antara paper yang aku paling kecewa bila jawab ialah SEJARAH PAPER 2 dan BIO PAPER 3...

a) Sejarah Kertas 2
Ermm.. soalan memang senang..tapi semua yang aku baca tersekat ditengah jalan.. dengan erti kata yang lain, dop mari nak tulis nape.. xtahu lah nak bagitaw macam mane lagi.. kertas nie r aku rasa paling sukar untuk aku jawab untuk SPM nie.. ketekanan aku bertambah apabila semua orang bagitaw aku boleh jawab dengan mudah.. HAMPEH tul...!

b) Biology Paper 3
Macam biasa.. soalan senang.. masa dapat kertas tu, aku senyum dalam hati.. jawab dengan yakin dan laju sekali..dah siap buat, hati berkata padaku, boleh score 45/50 dan ke atas nie.. lepas siap, aku tidak mengambil keputusan untuk menyemak.. hehe lepas abis jawab, lepas dengar dari rakan-rakanku yang lain, barulah aku tahu aku telah melakukan kesilapan yang paling bodoh.. salah membaca ukuran..haha.. ye, memang taik aku rasa.. salah baca bacaan aku tak heran mane, tapi kes bacaan tu, memberi kesan 12 markah penting..waaaa! semua nie sebab pembaris kertas yang disediakan lembaga.. kepada junior-juniorku, kalau tahun depan lembaga sedia pembaris, bakar awal-awal k..hehe

ermm.. aku malas sebenarnya nak ingat benda-benda tu semua tapi nak luah..hehe dan memberi pengajaran gak..hehe.. pe-pe pown doakan kejayaan Batch 1 warga Le'Best.. 2 jew la setakat nie, post lepas nie maybe aku sambung pasal program "Ilmu Dikumpul, Guru Dijunjung"..hehe.. jumpa lagi di lain post..papai...

Model : Afiq Wazien dan Mad Muso Kelate ( tak nampak sebab gelap)
Gambar ini tidak kene-mengena mengenai post...


Saturday, November 14, 2009

The Final Step

'Accelerate with Maximum Velocity and Momentum Until the End of the eSPieM (SPM)'


a) Tiga ratus hari sebelum SPM
Masa nie velocity tidak tentu..kejap naik..kejap turun..kejap zero velocity.. banyak main2 lagi masa nie.. yela, lambat lagi nak SPM kan..pe nak takut.. prep petang dan prep malam banyak habiskan masa dengan main komputer.. komputer ada lagi mase 2 dalam kelas..


b) Dua ratus hari sebelum SPM
Masa nie bajet jew lebih.. nak start belajar sungguh r kononnya.. tapi.. hampeh.. belajar sambil lewa jew wase.. mementum masa nie pown agak lemah sebab velocitynya pown kurang.. momentum kan directly proportional with velocity..hek34..


c) Seratus hari sebelum SPM
macam biasa.. prep masih lagi hangat dengan komputer.. nak2 bila apush bawak 'berokband'..nape ag.. main travian r.. tapi velocity masa nie naik da skit.. tekan minyak slow2..hihi...


d) Lima puluh hari sebelum SPM
semua orang dah tekan minyak masing2.. dengan pelbagai gaya pecutan.. aku pun xkurang hebatnya.. tekan minyak sampai kul 1 kul 2 biasa bagi budak2 nie..bagus btol... komputer dalam kelas pun da xde.. pengetua da rampas.. satu tindakan yang wajar diambil sejak awal tahun..hehe


e) Dua puluh hari sebelum SPM
Velocity - Increases
Mass - Constant (walaupun makan banyak sokmo tapi berat tetap maintain)
Momentum - Increases
Acceleration - High
Catalyst - Dapat result yang bergaya dalam trial
Pressure - High


f) Sepuluh hari terakhir sebelum SPM
sama jew macam yang diatas.. cuma tekan minyak dengan begitu bertenaga sekali.. masing2 da jadi rajin belajar sekarang.. semua orang dah makin semangat.. kan bagus kalau bersemangat dari awal.. semalam hari graduasi.. aku dapat catalyst baru.. Tokoh Ibnu Sina..hehe


g) Semasa SPM
aku harap aku dapat menjawab soalan dengan jawapan yang paling mantop, tepat, padat dan jelas.. Ya Allah ya Tuhanku, Engkau berikanlah insan yang bernama Rahaizuddin dan rakan-rakannya menjawab SPM dengan begitu cemerlang.. dan Engkau bukakanlah dan lapangkanlah serta terangilah hati kami semasa menjawab soalan.. Hindarilah kami dari melakukan kesilapan dan kecuaian.. Engkau permudahkanlah segala soalan yang telah disediakan.. sekiranya kami tidak tahu apa-apa tentang soalan yang diberikan, Engkau berikan petunjuk bagi kami untuk memilih dan menulis jawapan yang betol.. Ya Allah Ya Maha Besar, Engkau berikan kami kejayaan yang cemerlang dalam SPM agar dapat menaikkan nama LEBEST di mata Terengganu mahapun Malaysia.. Amin...


* Kepada semua yang terbaca tentang post nie, tolong lah doa banyak2 kat aku.. Mintak maaf semua sekiranya terdapat salah dan silap.. Ayuh warga LeBEST.. Mari kita tempuhi peperangan ini dengan penuh cemerlang.. Bolos aja SPM itu!!!


Tempat peperangan kita semua.. Lu mati, SPM..!! 18 November- 8 Disember

Friday, October 2, 2009

Star Itu Bintang..Bintang Itu Aku?

Aluyai... letihnya.. hari nie, 2 Okt, masih tinggal empat puluh lebih hari lagi untuk SPM memunculkan dirinya.. hari nie jugak, aku baru jew balik dari satu kem yang dianjurkan dan dibiayai oleh Kerajaan Negeri Terengganu.. kem itu diberi nama Kem Akademi Star SPM Kumpulan 1 yang diadakan kat kampung aku, Hotel Seri Malaysia Marang..haha.. pelajar-pelajar terpilih jew terlibat dalam kem nie..aku pown pelik kenapa aku terpilih.. mungkin aku 'sek star' kowt.. tapi aku rase dop layak langsung..kenapa??.. lepas nie tahu r..sebenarnya, banyak benda yang aku rasa tekan dengan kem nie..meh kita ikuti 'benda-benda' itu..



Bergaul Dengan Pelajar Yang Agak Skema
Nama dah kem nie Star kan, mesti r pelajar hebat2 dapat (kecuali aku la..bahagian rendah diri..hehe).. pelajar cemerlang, gane ngat kan, memang agak skema r..perkataan yang lebih sesuai ialah berdisiplin tahap tinggi gila babi..haha memang, sesuai ngat..memang bagus2 lake budak2 nie..budak lelaki r..perempuan aku dop care..maklumlah..budak baik..haha korang taw dop??.. kalau slot start pukul 2 setangah, kul 2 tu, dah penuh dah.. setengah jam awal.. aku plek..len betul kalau kem kat sekolah..haha aku pown jadi r insan yang bergelar berpura2 untuk jadi bagus..pergi awal gak..haha.. satu benda ag, time kem 2, aku buat r longgar sket tie aku 2..nampak r sket baju kat dalam 2, boleh mamat yang bernama Ilyas nie bagitau aku samseng..adoi.. g2 jew padahal.. satu lagi, yang nie aku xleh ikut mane r, budak2 nie berkomunikasi menggunakan kata ganti diri saya dan awak..haha susah nak ikt..haha tapi kan, memang best giler gak r kawan ngan budak2 gnie.. semangat belajar memang tinggi gler tyme belajar bersama-sama..


Result Trial Yang Agak Gila-gila
Kalau aku duduk di sekolah aku, aku rase macam dah pandai da jew.. yela, sebab ranking xpernah dari lebih dari 20 ke atas kowt..top 20 jew padahal, da wase pandai..haha..bodoss tol..hehe.. masa buat2 kerja 2, aku ada lah dengar budak2 nie main tanya markah trial 2.. aku rase macam nak berak dengar result/markah sorang2.. adoi..tekan2.. kebanyakan markah dyeorang kepala '9' semuanya.. si budak Chukai 2, Ilyas r, Fizik n Kimia yer sembilan puluh lebih semuanya.. yang len 2 xtanya agi..nak taw dop, paper 2 fizik dye bru nie, 99..haha nak mati aku dengar.. nape au salah se 2..aku bley 61 jew wase paper 2 fizik trial bru nie.. dia memang hebat r.. aku respect gler..Kamal dari SESTER pown boleh tahan gak.. semua orang bagus2 lake r result.. si Aiman SHAMS 2 ekmek 98..ramai gak yang hebat2 ekmek.. ramai yang sembilan puluh lebih..memeng wase tekan ngat.. aku senyap jew bila sek2 nie cakap sal result..malu agaknya..haha


Kadar Kelajuan Kerja Yang Membabi Buta
Kem nie bukan kem ngajar tapi buat kerja g2 jew..kalu xfaham tanya cikgu..g2 jew.. tapi kan.. apa yang buat aku rase tekan yang amat bila aku selalu ditinggalkan semasa membuat kerja 2.. kalau aku buat no 6, sek2 nie dah nak masuk soalan 16 dah.. haha camtu r lebih kurang..memang speed yang tahap paling tinggi r..dah la kalua buat 2, betul lalu..sekali try jew..contoh ekmek r nie.. memang gler2 r.. macam semua benda ade dalam kepala dyeorang.. aku pown plek, camne lah cara dyerang blajar yer..macam semua jew hebat.. kalau satu subjek 2 xpe lah, nie gak, semua subjek terer lake..aku memang wase kecil ngat kalau belajar dan buat kerja dengan budak2 2.. otak gler2 belaka..memang hebat r.. aku rase, dyerang seme memang da kompen strek a1.. kompen gler babi r.. aku dah dapat tengak masa depan dyerang camne..kan best aku g2..2 la, sape suh malas..haha.. k r, 2 jew untuk post kali nie.. jumpa lagi yer!

Friday, September 18, 2009

Trial Yang 'Indah'

Aku telah mengalami 3 jenis trial dalam hidup aku sebagai seorang pelajar.. UPSR..PMR..SPM.. daripada 3 tu, trial untuk SPM lah aku rase yang paling 'indah' dan xkan senang aku untuk lupa... mari kita kaji mengapakah persoalan tersebut boleh timbul di hati ini?? sebab apakah yang menyebabkan trial nie paling 'indah'??

1) Exam Yang Lama...
ermm..kalau nak dibandingkan dengan UPSR dan PMR, memang jauh la beza jangka masa untuk menghabiskan bilangan paper yang diambil 2.. cukup menyeksakan..3 minggu.. fuh, cukup letih juga..hehe.. dah la tahap kesusahannya jauh berbeza.. kalau dulu, time PMR, aku ingat ag, kalau belajar dalam keadaan main-main pun, gerenti berjaya lagi..tapi sekarang, pegi makan taik r..!


2) 1 Jam Tidur..Mainan Biasa..
aku masih ingat, masa PMR dulu, paling lewat aku pernah tidur sebab study, x lebih dari pukul satu aku rase.. ntah2, awal dari 2 lagi..kalau UPSR 2, jangan heran r, xpernah pun tidur lewat sebab study..benda kacang lah kata orang..haha.. tapi untuk trial SPM baru nie, aku pernah skali xtidur..aku la..orang lain mesti banyak hari da.. hehe.. xtidur sebeb esoknya 2 paper add math..ramai gak r orang xtidur.. tidur2 pun, lepas sahur..hehe.. time trial baru nie, pukul 3 lebih mainan aku untuk tidur..bangun 4 lebih untuk sahur.. satu jam lebih jew tidur..aku ingat lagi, time exam add math pagi 2, mata aku bengkak sebelah..nasib baik orang xprasan mane..kejap jew p..hehe bahaya2..


3) Kene Ulang Paper....
ye.. ade paper yang sudah siap dijawab terpaksa dibatalkan penjawaban itu.. paper bio paper 1 n paper 2.. aku nie dah la xreti mane bio..nak suruh main ulang2 plak..memang tensen tahap cipan r.. 2 la, buat ag kerja terkutuk, abis orang lain kene tanggung gak.. xpe2..semua nie mesti ada hikmahnya nie kan.. apa yang menambahkan lagi ketensenan aku nie, kesemua paper2 bio yang dijawab itu, semuanya susah lake..adoi.. memeng dop bajet A dah untuk bio kali nie..kalau dapat, itu sesuatu yang magic..hehe..


Ada banyak lagi sebab sebenarnya..malas dah nak tulis..korang boleh tambah kat ruangan komen..hehe.. oh ye, sempena bulan puasa yang hampir pergi ini, aku ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri kepada semua... siapa-siapa yang mahukan duit raya, sila buat permohonan di ruangan komen juga..hehe

Selamat Beraya Semua..!!

Tuesday, August 25, 2009

Terkenangkan Kenangan...

Emmm..agak lama aku xupdate blog aku nie walaupun da lama balik umah.. nak buat camne, mood nak update xde..hehe.. post nie, aku xlarat r nak tulis panjang-panjang, al-maklumlah bulan puasa lah katakan sekarang..haha.. aku cuma nak tunjuk video jew.. para video akan tolong menceritakan untuk aku pada post nie..hehe

Align CenterKenangan 1

video
Mase nie lepas PMR..tahu2 jew lah lepas PMR camne kan..macam2 aktiviti kami kat sekolah.. dengan bangunnye pukul 10 setengah.. sebabnya hanya satu, nak rehat kat kantin..lepas 2, sambung balik la..hehe nie salah satu aktiviti lepas PMR.. tengok diri r aksi2 panas yang dilakukan bekas budak LeBEST 2, Bepop (bkn nama sebenar)... dye la yang bawak bende 2..


Kenangan 2

video
Mase nie tahun lepas, tahun honeymoon la kate orang..tapi mmg g2 pun..aku dapat merasainya.. mase nie aku duk 4 Elit Bercahaya... mase cikgu xde, nie lah salah satu aktiviti yang aku dan geng-geng aku lakukan.. best gak main bende 2 taw.. dulu, aku ingat ag, siap buat tanding sapa buat paling laju ag..haha sapa yang pegang rekod aku pown xtaw.. video 2 menunjukkan catatan masa aku taw.. laju kan..tengok orang r..!


Kenangan 3

video
Nie pown mase form 4.. kenal x siapa dalam video 2??.. tengok jew body, pasti kenal..kan?? haha xtaw la bakpe tibe2 ye jadi gitu.. aku rakam nie secara kebetulan taw..bukannye dah rancang yer..haha masa dye jatuh 2, prasan x lantai 2 da retak??.. tengok baik2..haha semua video ini ditaja khas oleh....Sony Ericsson W810i kaler putih...

Sunday, August 9, 2009

Mari Kenali Beliau..

Okey..aku ingin teruskan lagi program "Ilmu Dikumpul, Guru Dijunjung"..hehe.. pada kali ini aku akan membincang tentang seorang cikgu lelaki.. untuk soal kenal kita dengan si beliau, kita ikuti biodata ringkas mengenai beliau... tadaa....!


Biodata Ringkas Si Beliau

Nama : Encik Abd Hamid Bin Mohd Noor
No I/C
: 590517-08-5557
Umur
: 50 Tahun 2 Bulan Lebih
MP Diajar
: Bahasa Inggeris
Hobi
: Menonton tv kowt..Hindi movie..hehe
Alamat Rumah
: Tinggal bersama classmate aku..apush..
Makanan Feberet
: Durian/Tempoyak..betol dop Sir?
Sifat Peribadi
: Mari kita kaji sama2..kat bawah..


a) Seorang Yang Berdisiplin Tinggi...
Buktinya dapat kita lihat apabila anda datang awal ke sekolah..jikalau anda datang lewat, maka xdapatlah anda menonton bukti tersebut..hehe.. sebabnya, buktilah ialah kereta beliau merupakan antara kereta guru yang paling awal tiba di tempat letak kereta selepas Pok Guard..hehe maksudnya, beliau ke sekolah pada awal waktu.. dalam kul 6.45 mesti da sampai..

b) Seorang Yang Penyayang..

Bagaimana beliau dikatakan sedemikian??.. ermm..begini ceritanya, dulu, aku dan beberapa kawan aku pernah tinggal bersamanya..tumpang tinggal kat rumah beliau.. aku dapat lihat sifat ini apabila dia melayan anak asuhan isterinya bagai menatang minyak yang penuh..beliau layan seperti anak sendiri.. anak sendirinya pula, beliau sangat sayang akan anaknya terutamanya yang lelaki tunggal itu..beliau tidak pernah terlepas memberi makan pada si apush itu..kalau xpercaya, tengok sendiri r kesan khas pada body anak beliau tersebut..hehe

c) Seorang Yang Baik Hati...
Semasa tempoh 3 hari di rumah beliau, beliau telah menunjukkan sifat baik hati terhadap anak muridnya.. Contohnya dapat dilihat apabila beliau membawa Mamat( Babak) dan Zeni, geng2 aku, ke klinik apabila mendapati anak muridnya tersebut dalam keadaan yang tidak seberapa sihat..Beliau juga telah menyediakan kitorang hidangan yang lazat2 kepada tetamunya.. Layanan yang mesra gitu..sungguh baik hati cikguku sorang nie..hehe

d) Seorang Yang Berdedikasi...
Bapa kepada 3 orang anak ini berpengalaman luas dalam mengajar English.. barang siapa yang belajar dengannya, maka untunglah mereka itu.. apa yang boleh aku katakan, memang best gler belajar BI ngan beliau.. Teknik mengajar pown mantap..hehe.. satu lagi, apabila beliau menulis kat papan hitam or whiteboard, jarang sekali dia memegang buku..semua ilmu yang diturunkan beliau ada dalam akal fikirannya.. Sering aku terfikir, camne beliau dapat ingat semua nie ekk??.. huhu.. dasyat..

e) Seorang Yang Tegas..
Tengok cara beliau jalan, mengajar pown dah tahu beliau seorang yang tegas taw.. Jejaka berkaca mata ini sememangnya tegas dalam semua perkara..oleh itu, tidak hairanlah jikalau semua perkara diceburi sering kali mendapat kejayaan di semua peringkat mahupun kebangsaan.. dalam kelas pula, tidak mungkin bagi anda terjumpa pelajar yang tidur semasa dia mengajar melainkan pelajar itu sakit yang amat kritikal..hehe.. sebabnya, faham2 lah..

Kesimpulannya..
Dapat disimpulkan di sini bahawa Sir Hamid adalah antara cikgu yang cemerlang dalam semua bidang.. Sir, ingatlah daku dalam doamu..huk67... last skali, Sir Hamid, aku sayang padamu!...huhuhu barang siapa yang sayang juga pada sir, silalah nyatakan perasaan anda kat ruangan komen..Ucapan juga diterima.. Terima kasih..haha


Thursday, August 6, 2009

Babi Itu Babi!

Perkataan 'tutup' berkait rapat sekarang ini dengan virus H1N1 sekarang..kesimpulannya, sekolah aku pown terlibat dengan perkara tersebut.. ye.. SMK Lembah Bidong (LeBEST) sudah pown ditutup selama seminggu dek merebaknya virus selsama babi 2.. 4 orang pelajar disahkan positif.. persoalannya sekarang, adakah kita akan ganti seminggu nie?? siapakah insan yang malang itu?? barang siapa yang tahu, sila tinggalkan komen.. doakan kesihatan pelajar sekolah kita itu..moga2 cepat sembuh..


Kronologi H1N1 Ke LeBEST

1) Mula-mula aku dengar kat negara2 besar..time 2 aku xheran..sebab jauh lagi dengan Malaysia.. Hati sangat tenang...

2) Lepas 2, dengar plak kat negara2 Asia.. time nie pown ase xheran..ase macam Malaysia xkene jew.. Hati masih dalam keadaan sangat tenang..

3) Tak lama lepas 2, dengar ada kat negara ASEAN plak.. time nie xase heran ane gak..xdebor mane lagi..hehe.. Hati dalam keadaan tenang lagi..

4) Kejut x kejut, H1N1 da sampai kat Malaysia..mula2 tahu, aku dengar sampai kat KL or Johor g2 r.. time nie debor sket baru.. jauh lagi dari Terengganu.. Hati risau sket..

5) Dalam masa beberapa hari, virus nie merebak lalu sampai ke Terengganu.. memang debor la jugak.. tapi xheran mane ag..

6) Bila ekk, aku xingat, aku dengar Sekolah Sukan Bukit Nenas da sampai virus 2.. sekolah kat Setiu da kene.. time 2 MRSMKT pown da kene.. makin dekat dengan sekolah aku.. hati pown makin risau..

7) H1N1 tiba di SBPI Batu Rakit dan Merang Suria.. Maknenya, sekolah aku ditengah2..makin lah terasa kehangatan virus 2..

8) Sebuah bas sekolah aku dipenuhi oleh pelajar telah menyerang Klinik Batu Rakit untuk mendapat rawatan..sebabnya, ramai sangat yang deman.. hal ini berlaku selama 2 hari berterusan..

9) Doktor2 telah ditempatkan di dewan sekolah aku untuk memudahkan pelajar diperiksa.. Dalam pemeriksaan tersebut, 14 pelajar lelaki dan 6 pelajar perempuan dikuarantin akibat suhu badan yang melebihi 38 ...

10) Selapas beberapa hari, sekolah aku diumumkan ditutup selama seminggu disebabkan virus ini.. sungguhku xsangka virus selsama babi ini merebak ke sekolah aku..doakan keselamatan dan kesihatan penghuni sekolah aku..

Sunday, July 19, 2009

Mama Normi..

Memandangkan aku akan meninggalkan alam persekolahan tak lama lagi, jadi aku mengambil langkah yang proaktif sebagai usaha menghargai insan yang bergelar guru.. Aku akan cuba membicarakan kesemua guru yang telah mengajar aku di LeBest nie di blog aku ini... Ini adalah salah satu langkah untuk menghargai jasa pengorbanan mereka semua.. oleh yang demikian, sudah tentu aku akan sentiasa mengingati kesemua guru2 tersebut apabila sudah dewasa kelak..seterusnya, akan terhindarlah aku daripada mendapat anak murid yang derhaka..hehe..

okay.. lets the game begin.. aku start dengan cikgu Normi dulu k..hehe.. Nama sebenar Pn. Normi Binti Hassan.. budak2 panggil cikgu normi..tapi aku rase patut panggil mama normi lah..hehe beliau merupakan cikgu bahasa melayu aku.. nak bagitau dye sporting kan, semua orang dah tahu..haha.. gadis berusia 32 tahun ini mempunyai hobi memasak tom yam..(maybe rekaan)..haha.. aku suke sembang ngan dye, bukan aku sorang, semua budak kelas, best sungguh dong..! kalau dah start sembang mesti bising kelas dengan tawa tangisan..haha.. errmm.. xmo lah cakap banyak sal mama normi..kte tengok gambar dye plak k.. ini adalah rahsia tapi buat senyap jew la k.. pandai2 lah korang kaji sal gambar kat bawah.. hehe..


Mama Normi


VS


Ibu Fauziah Nawi

Pelik tapi benar..itulah kebenarannya.. mirip bukan.. sekali pandang memang xprasan.. tapi jikalau pandang dengan mata hati, sudah tentu mukanya hampir sama..haha.. soe cikgu, gurau jew.. harap cikgu xmarah..hehe.. len kali giliran cikgu yang lain plak..tunggu post yang seterusnya.. yiiiieeeehaaa..!!

Friday, July 17, 2009

See n Saw..

Hello buddy..

If you're reading this..then you've finally found what you've been looking for.. Welcome to the world that you have long studied... Heed my warning, dude!...Your next move is critical... Well, today this singular way of thinking will be put to the test... All you need to do is keep reading on my blog..If you're fail to do that, death is beside you..make it quickly because when the clock ticks down... the explosives in the corners of your room will detonate... Live or die..?? Make your choice..The choice is yours..


Coming soon..
-SAW VI-
(Jigsaw Killer)



jeng..jeng..jeng.. kalau anda tahu?? pandai?? bijak?? macho?? hensem?? comey??... intro kat atas 2 merujuk pada apa?? huk67.. ala..2 pown xtahu kew??.. mesti xpernah tengak movie saw ea.. jikalau anda sedemikian, ambillah langkah segera dengan menonton kesemua movie Saw I-V... kalau x, satu kerugian yang amat tau.. best giler movie nie tau..aku jamin.. hehe.. tapi kepada orang yang mempunyai kelemahan pada jantungnya dinasihatkan supaya menjauhi movie nie..hehe.. movie nie mendapat sambutan hangat di sekolah aku taw..sampai Cikgu Suriani dan Cikgu Normi pun tengok..tapi skit je la.. diorang xmampu tengok semua..haha..

ok... kita lari jauh skit k.. nak fikir sal masa depan plak nie..haha..sal pende ag?? spm r.. seratus lebih hari ag da.. dekat da.. patut r makin banyak keje cikgu bagi..nasib baik xwase tekan ane ag..hehe.. pandai kontrol diri lah katakan..hehe barunie tahu result OTI 1 (mid year exam).. ranking dalam kelas n form aku jatuh.. dati 10 ke 16..padan muke.. sebabnya orang pempuan kelas aku gler..gler blajo..haha.. walaupown ranking jatuh, tapi bilangan 'A' aku meningkat.. bagus r 2 kan..haha.. sekolah aku ade 11 orang straight A's.. semua gurl.. semua kelas aku.. sek2 gler tadi r kowt..haha keputusan tersebut menjadikan sekolah aku terbaik dalam peratusan straight A's di negeri Terengganu..tahniah LeBest... especially for da First Batch.. form 5 2009..

sebelum terlupe, aku nak wish 'Hepi Burfday' kat Sarah da gothic gurl.. Sweet 17 on 17 Julai.. lame da dop sembang ngan dye.. tahun lepas sedap sembang ngan ye or.. sporting dop patot..haha tahun nie kteorang da xsekelas..xbest gler.. xley nak sembang, bual, ngate, kenat dye... pe2 pown, epy besday to you.. moga panjang umur dan murah rezeki...aku akhiri post nie dengan sebuah sajak..

Batu main dengan kayu,
kayu tersepak akar, rebah,
kalu kejor ayam tak dapat,
tangan mesti berbau taik,
kalu kejar cicok tak leh..,
kite stik..!!


Friday, June 12, 2009

Stadium itu..Runtuh??..

Terengganu telah menjadi tuan rumah pada Sukan Malaysia (yang ke berapa?? ntah la..) pada tahun 2008.. negeriku itu juga telah menjuarai sukan itu buat kali pertama... kalau dah jadi tuan rumah tu, mestilah kena ade stadium kan?? menurut wikipedia, stadium yang dikenali Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin ini dibina sejak 2005 telah menjadi stadium tercanggih di pantai timur.. pembinaannya telah memakan lebih kurang RM270 bilion...perasmian stadium ini telah disempurnakan oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Al-Wathiqu Billah Sultan Mizan Zainal Abidin Ibni Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah pada 10 Mei 2008...Stadium ini menjadi mercu tanda Terengganu dan gelanggang bagi beberapa acara sukan utama...

Malang memang tidak berbau kerana penduduk sekitar stadium tidak terhidu atau terbau malang yang bakal menimpa stadium pada pagi 2 Jun 2009 yang lepas apabila bumbung utama stadium itu telah runtuh..runtuhan itu tidak mengorbankan nyawa tapi telah memusnahkan beberapa kereta orang awam sekitar.. tapi..persoalannya sekarang..apakah yang mengakibatkan semua ini berlaku?? ada yang berpendapat kerana struktur bumbungnya yang tidak stabil.. tetapi, bagi orang yang telah melakukan kajian seperti saya lain ceritanya..puncanya ialah...ialah.. malas lah nak cerita..tengak je lah gambar kat bawah nie..


Sebelum Kejadian...



Semasa Kejadian...


Selepas Kejadian...

* madam, pinjam gambar taw..huk67..

Sunday, June 7, 2009

Natang..!!

ermm..dah lama aku xupdate blog aku nie..oleh sebab kemandulan idea, aku memilih tajuk natang..huhu..ok..hari nie aku akan menceritakan tentang binatang a.k.a natang.. hehe.. binatang yang akan aku ceritakan ialah kucing.. bukan cerita sangat tapi nak tunjuk gambar saja.. macam biasa, model kucing kita pada hari bernama kutep.. mari kita lihat sedikit sebanyak mengenai kucing yang bernama kutep nie walaupown pernah sudah muncul pada post yang lama..hehe..


Nama Sebenar : Al-Kutep Jambul Anak Jantan Cupex
Nama Glemer : Kutep
Jantina : Jantan gagah perkasa..
Umur : 2 tahun 3 bulan
Hobi : Kencing merata-rata..
Makanan Kegemaran : Daging lembu dihiris halus-halus..
Minuman Kegemaran : Susu segar..kononnye la..
Jenis Darah : HIV Positive..ehh..mane ade..Jenis O lah..
Warna Bulu : Oren keemasan..


Aktiviti-aktiviti yang Pernah Diceburi Kutep..

a) Menjadi Model..
Selain menjadi kehidupan sebagai seekor kucing, beliau juga telah menambah pendapatan keluarganya dengan menjadi seorang model yang berjaya.. beliau pernah mendapat anugerah Model Playboy Bulan Mac dan Mei ( playboy versi binatang) dan meletakkan beliau sebagai kucing yang termahal di dunia..hehe


b) Pengawal Keselamatan..
Di siang hari beliau menjadi model, akan tetapi, tidak cukup dengan itu, pada waktu malam pula beliau berkerja keras bekerja sebagai seekor pengawal keselamatan di rumahku.. beliau telah ditugaskan untuk menjaga kawasan rumah dari diceroboh penjahat-penjahat.. pejabatnya ialah di atas motor..


c) Menyediakan Baja Organik yang Berkualiti
Di samping itu, beliau juga telah menyediakan baja-baja organik yang berkualiti kepada rumput dan tanaman di kawasan rumah aku.. akibat makan terlalu banyak, maka, ketulan-ketulan yang dihasilkannya pun banyaklah juga..hehe.. tahi-tahi ini berperanan sebagai baja organik semulajadi yang sangat berkesan..
"woi..!! aku nak berak pown nak ambil gambar kew??..."


d) Berkebun...
Siapa sangka seekor kucing boleh berkebun..tiada siapa yang sangka bukan..?? hehe.. Kutep juga gemar berkebun terutamanya pada waktu pagi dan petang..beliau rajin menyiram tanaman dan rumput-rumput di kawasan rumah.. sumber airnya mudah didapati,tapi panas skit..macam mana?? kencing saja..hehe


hahaha..itulah antara aktiviti-aktiviti yang telah dilakukan oleh Kutep sepanjang hidupnya bersama keluargaku.. aku akhiri post 'natang' nie dengan gambar Kutep yang terbaru..inilah rupa Kutep untuk masa nie..masa nie beliau tengah masam, ngantuk agaknya..hehe.. jumpe lagi dalam post yang akan datang.. bye...!!!
"siapalah yang kacau aku tidow nie..?? @$#%$*(&^..!!"

Saturday, May 30, 2009

Pesal?? Ntah la..

1) Persoalan Pertama
Gatal..gatal...gatal lagi..lagi kuat terasa gatal..adoi..memang gatal sungguh badanku ini..pesal?? ntah la..

2) Persoalan Kedua
Aku dah balik rumah..walaupun Kem Kecemerlangan SPM Siri 4 habis tengah hari esok..pesal?? ntah la..

3) Persoalan Ketiga
Aku balik semalam..dalam kul 11 lebih..ikut perancangan awal, patutnya balik hari nie, tapi abang aku ambik semalam..walaupun kem habis esok, aku 'terpaksa' balik awal..pesal?? ntah la..

4) Persoalan Keempat
Kem bayar RM100.. aku balik awal.. terasa rugi yang amat.. hari nie subjek kimia dan esok subjek fizik.. ruginya..tapi aku terpaksa lupekan semua tu..pesal?? ntah la..

5) Persoalan Kelima
Hampir tiap hari hujan..hujan turun, turun selebat-lebatnya.. aku diberi amaran jangan main hujan.. takut-takut makin parah..tapi..pesal?? ntah la..

6) Persoalan Keenam
Badan aku naik 'barang' baru..bintik-bintik merah telah timbul.. package sekali dengan deman yang teruk r gak.. disertakan dengan sakit tekak yang amat..pesal?? ntah la..

Kesimpulannya...
Menurut kata doktor-doktor di LeBest (geng-geng aku) dan doktor-doktor di rumah aku (ahli keluarga aku), aku telah diserang virus deman campak..hehe..kesian.. sekian saja untuk kali nie, da tak larak da..doakan daku kesihatan yang baik..daa..!!

Wednesday, May 6, 2009

Lumrah Hidup Seorang Insan..

Kehidupan sebagai seorang pengembara atau lebih dikenali sebagai manusia a.k.a orang di atas muka bumi ini sangat mencabar.. setiap hari, pasti ada halangan atau rintangan yang kita akan hadapi sama ada dengan penuh sabar atau penuh kekecewaan..semua ini semua bergantung atas diri seseorang itu..kesan daripada itu, banyak 'nerve impulse' yang akan dihantar ke 'spinal cord' atau 'brain' kita untuk ditafsirkan sebelum 'brain' itu akan memberi isyarat supaya mengaktifkan hormon-hormon yang akan merangsang kita untuk mengeluarkan perasaan seperti gembira, sedih, kecewa, takut atau sebagainya..hahahaha..itulah permulaan post aku pada kali ini..hehe..aku akan ceritakan beberapa perasaan aku untuk hari ini..ikutilah..


a) Gembira..
Gembira?? kenapa aku gembira?? ermm.. salah satu sebabnya, aku dah balik dari asrama dah..sedangkan budak sekolah aku yang lain masih berada di sana..yelah kan, esok kan sekolah lagi..tapi aku dah balik..sebab..aku nak pergi jalan-jalan esok..hahaha.. bukan jalan sangat pown, tapi ada kerja lah katakan..haha..kononnya lah..hehe... faktor yang lain aku gembira ialah sebab team kesayangan aku, Man Utd teleh menewaskan Arsenal untuk melayakkan diri ke pusingan akhir Liga Juara-juara Eropah yang akan menentang sama ada pemenang pada separuh akhir satu lagi yang akan diadakan pada awal pagi esok, antara Barcelona dan Chelsea..ala, xkira la team mana menang, yang penting Man Utd akan menang jugak..haha..kew guane?? haha..tahniah buat Man Utd..!!


b) Takut / Berdebar-debar..
ermmm..minggu depan dah nak start exam mid year..adoi..takut ooo..yela, xprepare mane pown lagi..dalam kelas main Fifa09 sokmo..nie la kalau 'setan gemok' ada dalam kelas aku 2..hehe..susah nak kawal..ajak orang bazir masa sokmo.. teruk2.. harap2, ada la jugak orang yang perasan yer..!! hehe.. harap-harap result exam nie akan lebih baik dari TOV hari 2..amin..doa-doakan lah yer!!!


c) Kecewa dan Sedih..
korang semua kan tahu, esok kan hari khamis, tapi aku xdew kat sekolah.. aku sedih dan kecewa giler taw..yelah, mesti tertinggal kelas kan..haha..ini bukan bajet taw..nie bahagian nak koya sket jew..hehehe.. lagipown, geng-geng aku mesti rindu kat aku esok..haha.. nasib baik lah hari khamis kelas aku subjek teras semua, xdew subjek sains.. harap-harap, rakan-rakan sekelas ngan aku dapat belajar dengan biasa walaupun ketiadaan aku..huk67..!!

Friday, April 24, 2009

Menarik di Internet

pasca modenisasi ini, dasar langit terbuka dan dunia tanpa sempadan telah mewujudkan peluang pekerjaan yang mengubat perasaan bosan kita dalam hidup ini dengan melakukan aktiviti-aktiviti yang menarik yang terdapat dalam internet pada masa sekarang.. dari masa ke masa, aktiviti tersebut tumbuh bagai cendawan selepas hujan..huhu..waa.. pendahuluan macam dalam karangan..siap ada ungkapan menarik lagi..kalau sensei normi aku baca mesti dye bangga.. haha..benda biasa je padahal..hehe orite...pada post nie, aku nak senaraikan aktiviti yang boleh dikatakan 'ubat' kepada penyakit bosan apabila berada di rumah..


1. Men-blogging

Anda semua boleh berkongsi cerita-cerita anda kepada seluruh dunia menerusi aktiviti ini.. pastikan cerita-cerita anda menarik untuk tontonan ramai.. langkah ini juga penting bagi menarik trafik ke blog anda..haha.. contoh blog yang berjaya ialah wonderboystory.blogspot.com.. hehe dalam sekolah aku, dah ramai jugak r budak sekolah aku yang dah ada blog sendiri..antara blogger yang terbaru ialah muzarK..hehe (wei mamat nebor!! mung patut bayar 2 inggit ea sebab aku promote blog mung..hehe) klip di sini untuk membaca blog beliau.. konklusinya, aktiviti ini sangat lah best..!!


2. Nuffnang

Jikalau anda mempunyai blog sendiri, hiasilah blog anda dengan iklan-iklan dari nuffnang.. dengan meletakkan iklan ini, fulus a.k.a pitis kita akan bertamabah.. tambahan pula, iklan-iklan ini juga akan mencantikkan lagi blog anda dengan pebagai warna dan corak..hehe kepada para blogger, jangan buang masa, jadi seorang nuffnanger sekarang dengan mendaftar di sini.. ambillah peluang menambah kewangan anda di samping anda men-blogging.. modal tidak diperlukan..hehe


3. Youthsays

Satu lagi cara untuk menambah kewangan anda.. tetapi, youthsays anda tidak perlukan blog.. caranya mudah saje.. daftar dan 'take survey' dan dapat duit..joinlah sekarang.. jika anda berminat, klik saje di sini.. di sini juga, anda boleh berinteraksi bersama kawan-kawan anda yang lain.. dengan itu, kawan kita akan bertambah di samping dapat berkongsi ilmu..kononnye lah..hehe



4. Game Online : Travian

seperti kita semua tahu, terdapat banyak game online yang dapat kita habiskan masa kita untuk bermain dengannya.. hehe.. cadangan aku untuk korang, aku rasa baik korang main game nie, travian..best woo.. game dye bese jew, bukan complex sangat pown..so, untuk seme jenis komputer pown boley maen r..best r gak..boley r gak wase jadi ketua kampung camne.. kalau korang nak main, klik di sini..

Friday, March 20, 2009

20 March..

20 march.. mulai saat nie.. aku bukan 16 tahun lagi..usia aku da semakin bertambah..haha.. aku da mencapai 17 tahun.. no yang paling aku suke... xtahu kenapa tibe2 jew minat kat no 17 tu.. post kali nie aku nak buat panjang skit..tapi bukan aku yang tulis sampai panjang tapi aku nak letak fakta yang aku copy kat Wikipedia jew..hehe.. seperti yang korang semua dah tahu, aku lahir pada bulan mac..bulan paling bertuah dalam banyak2 bulan..haha dalam bulan mac dan setiap tahun, 20 mac merupakan hari paling bertuah dalam banyak2 hari yang kita hadapi dalam setiap tahun..haha..ini bukan koya, tapi ini fakta paling penting..haha.. seperti yang anda semua sudah tahu, tarikh aku dilahirkan sama dengan Fernando Torres, penyerang pasukan Liverpool..walaupun aku agak benci pasukan itu, aku hanya minat dye nie sorg..haha..aku peminat man u taw..baru2 nie man u kalah trok ngan liverpoool..1-4..nasib molek!!..berbalik kepada topik kte, aku sebenarnya bukan sahaja sama tarikh lahir dengan torres malah ramai lagi yang aku kenal mahupown tidak..selain itu, aku sajikan juga kepada korang insan2 yang meninggal pada 20 march.. akhir sekali, HEPI BURFDAY RAHAIZUDDIN..hahahaa ucapku kepada diri sendiri..hehe

Insan-Insan Yang Lahir Pada 20 March

* 43 BC - Ovid, Roman poet (d. 17)
* 1469 - Princess Cecily of York (d. 1507)
* 1477 - Jerome Emser, German theologian (d. 1527)
* 1502 - Pierino Belli, Italian soldier and jurist (d. 1575)
* 1644 - Ivan Mazepa, Cossack Hetman of the Hetmanate (d. 1709)
* 1725 - Abdul Hamid I, Ottoman Sultan (d. 1789)
* 1735 - Torbern Bergman, Swedish chemist (d. 1784)
* 1737 - Buddha Yodfa Chulaloke, King of Thailand (d. 1809)
* 1741 - Jean Antoine Houdon, French sculptor (d. 1828)
* 1770 - Friedrich Hölderlin, German writer (d. 1843)
* 1799 - Karl August Nicander, Swedish poet (d. 1839)
* 1800 - Braulio Carrillo Colina, Costa Rican Head of State (d. 1845)
* 1811 - Napoleon II of France, (d. 1832)
* 1823 - Ned Buntline, American publisher (d. 1886)
* 1828 - Henrik Ibsen, Norwegian writer (d. 1906)
* 1831 - Solomon L. Spink, U.S. Congressman (d. 1881)
* 1834 - Charles W. Eliot, President of Harvard University (d. 1926)
* 1836 - Ferris Jacobs, Jr., American politician (d. 1886)
* 1836 - Sir Edward Poynter, British painter (d. 1919)
* 1840 - Illarion Pryanishnikov, Russian painter (d. 1894)
* 1856 - Sir John Lavery, Irish artist (d. 1941)
* 1856 - Frederick Winslow Taylor, American inventor (d. 1915)
* 1870 - Paul Emil von Lettow-Vorbeck, German general (d. 1964)
* 1874 - Börries von Münchhausen, German poet (d. 1945)
* 1876 - Payne Whitney, American businessman (d. 1927)
* 1879 - Maud Menten, Canadian biochemist (d. 1960)
* 1882 - René Coty, French President (d. 1962)
* 1890 - Beniamino Gigli, Italian tenor (d. 1957)
* 1890 - Lauritz Melchior, Danish tenor (d. 1973)
* 1895 - Fredric Wertham, German-born psychologist (d. 1981)
* 1897 - Ruby Muhammad, American matriarch of Black Islam
* 1903 - Edgar Buchanan, American actor (d. 1979)
* 1904 - B. F. Skinner, American psychologist (d. 1990)
* 1905 - Jean Galia, French rugby footballer (d. 1949)
* 1906 - Abraham Beame, American politician (d. 2001)
* 1906 - Ozzie Nelson, American bandleader and actor (d. 1975)
* 1908 - Michael Redgrave, English actor (d. 1985)
* 1911 - Alfonso García Robles, Mexican diplomat and Nobel laureate (d. 1991)
* 1914 - Wendell Corey, American actor (d. 1968)
* 1915 - Rudolf Kirchschläger, President of Austria (d. 2000)
* 1915 - Sviatoslav Richter, Soviet pianist (d. 1997)
* 1916 - Pierre Messmer, French politician and Prime Minister (d. 2007)
* 1917 - Vera Lynn, English actress and singer
* 1918 - Jack Barry, American TV host (d. 1984)
* 1918 - Donald Featherstone, British writer and wargamer
* 1918 - Marian McPartland, British jazz pianist
* 1920 - Pamela Harriman, British-American diplomat (d. 1997)
* 1921 - Sister Rosetta Tharpe, American singer (d. 1973)
* 1922 - Larry Elgart, American saxophonist and bandleader
* 1922 - Ray Goulding, American comedian (d. 1990)
* 1922 - Carl Reiner, American film director
* 1923 - Shaukat Siddiqui, Pakistani Author, Journalist and Political Activist
* 1924 - Jozef Kroner, Slovak actor (d. 1998)
* 1925 - John Ehrlichman, American political figure (d. 1999)
* 1927 - John Joubert, South African-born British composer
* 1928 - Fred Rogers, American TV host (d. 2003)
* 1929 - Germán Robles, Spanish actor
* 1931 - Hal Linden, American actor
* 1933 - George Altman, American baseball player
* 1933 - Alexander Gorodnitsky, Russian geologist and poet
* 1934 - Willie Brown, American politician
* 1934 - David Malouf, Australian author
* 1935 - Ted Bessell, American actor (d. 1996)
* 1936 - Lee "Scratch" Perry, Jamaican Reggae artist
* 1936 - Vaughn Meader, American comedian (d. 2004)
* 1937 - Lois Lowry, American children's author
* 1937 - Jerry Reed, American singer and actor (d. 2008)
* 1938 - Sergei Petrovich Novikov, Russian Mathematician, Fields Medalist
* 1939 - Brian Mulroney, former Prime Minister of Canada
* 1941 - Pat Corrales, American baseball player
* 1941 - Kenji Kimihara, Japanese long-distance runner
* 1943 - Gerard Malanga, American poet and photographer
* 1943 - Naima Neidre, Estonian graphic artist
* 1943 - Paul Junger Witt, American TV producer
* 1945 - Henry Bartholomay, American fighter pilot
* 1945 - Rick Berman, American TV and film producer
* 1945 - Jay Ingram, Canadian television host and author
* 1945 - Pat Riley, American basketball player and coach
* 1947 - John Boswell, American historian (d. 1994)
* 1948 - John de Lancie, American actor
* 1948 - Bobby Orr, Canadian ice hockey player
* 1949 - Marcia Ball, American singer and pianist
* 1950 - William Hurt, American actor
* 1950 - Carl Palmer, English drummer (Emerson, Lake & Palmer)
* 1951 - Curt Smith, American author and media host
* 1951 - Jimmie Vaughan, American blues guitarist
* 1952 - Geoff Brabham, Australian racing driver
* 1954 - Mike Francesa, American sports talk show host
* 1954 - Liana Kanelli, Greek journalist and politician
* 1957 - Vanessa Bell Calloway, American actress
* 1957 - David Foster, Australian woodchopper
* 1957 - Spike Lee, American film director
* 1957 - Theresa Russell, American actress
* 1957 - Chris Wedge, American animator
* 1958 - Phil Anderson, Australian cyclist
* 1958 - Holly Hunter, American actress
* 1959 - Dave Beasant, English football goalkeeper
* 1959 - Steve McFadden, British actor
* 1959 - Sting, American professional wrestler
* 1961 - Jesper Olsen, Danish footballer
* 1961 - Slim Jim Phantom, American musician (Stray Cats)
* 1962 - Stephen Sommers, American film director
* 1963 - Paul Annacone, American tennis player
* 1963 - Yelena Romanova, Russian athlete (d. 2007)
* 1963 - Manabu Suzuki, Japanese racing driver and broadcaster
* 1963 - David Thewlis, British actor
* 1964 - Natacha Atlas, Belgian singer
* 1965 - William Dalrymple, Writer and Historian
* 1966 - Alka Yagnik, Indian singer
* 1967 - Mookie Blaylock, American basketball player
* 1969 - Caroline Brunet, Quebec kayaker
* 1969 - Mannie Fresh, American producer
* 1970 - Michael Rapaport, American actor
* 1970 - Michele Jaffe, U.S.American novelist
* 1971 - Manny Alexander, Dominican baseball player
* 1971 - Touré, American writer
* 1972 - Alexander Kapranos, Greek-British musician (Franz Ferdinand)
* 1973 - Christopher Heinz, American businessman; son of Teresa Heinz
* 1973 - Jane March, English actress
* 1973 - Jung Woo-sung, South Korean actor
* 1973 - Cedric Yarbrough, American actor
* 1974 - Paula Garces, Colombian actress
* 1974 - Andrzej Pilipiuk, Polish writer
* 1976 - Chester Bennington, American musician (Linkin Park)
* 1979 - Silvia Abascal, Spanish actress
* 1979 - Freema Agyeman, British actress
* 1979 - Bianca Lawson, American actress
* 1979 - Keven Mealamu, New Zealand rugby player
* 1979 - Bernard O'Connor, Gaelic Footballer
* 1979 - Molly Jenson, American musician
* 1980 - Jamal Crawford, American basketball player
* 1980 - Ock Ju-Hyun, South Korean singer
* 1982 - Terrence Duffin, Zimbabwean cricketer
* 1982 - Tomasz Kuszczak, Polish footballer
* 1982 - Nick Wheeler, American guitarist (The All-American Rejects)
* 1982 - José Moreira, Portuguese footballer
* 1984 - Justine Ezarik, American Internet personality
* 1984 - Valtteri Filppula, Finnish professional ice-hockey player
* 1984 - Rami Malek, Egyptian-born actor
* 1984 - Markus Niemelä, Finnish racing driver
* 1984 - Christy Carlson Romano, American actress
* 1984 - Fernando Torres, Spanish footballer
* 1984 - Marcus Vick, American football player
* 1984 - Winta, Norwegian musician
* 1985 - Ryan Connor, PA-Sportsticker Sports Bureau Reporter
* 1986 - Dean Geyer, Australian singer/actor
* 1986 - Ruby Rose Langenheim, Australian MTV VJ
* 1986 - Lady GaGa, American Singer and Songwriter
* 1987 - Daniel Maa Boumsong, Cameroonian football player
* 1987 - Patrick Boyle, Scottish footballer
* 1987 - Pedro Ken, Brazilian footballer
* 1987 - Sergei Kostitsyn, Belarusian hockey player
* 1987 - Jô, Brazilian footballer
* 1987 - Rollo Weeks, English actor
* 1989 - Catherine Mcneil, Australian Model
* 1989 - Tamim Iqbal, Bangladeshi cricketer
* 1990 - Joaquin Maria Gutierrez, Filipino violinist
* 1992 - Mohd Rahaizuddin Rani, Le'Best Student

Insan-Insan Yang Meninggal Pada 20 March


* 687 - St. Cuthbert, patron saint of Northumbria (b. c. 634)
* 1239 - Hermann von Salza, Grand Master of the Teutonic Knights (c. [[1179)
* 1413 - King Henry IV of England (b. 1367)
* 1549 - Lord High Admiral Thomas Seymour, 4th. husband of Queen Catherine
* 1568 - Duke Albert of Prussia (b. 1490)
* 1586 - Richard Maitland, Scottish statesman and historian (b. 1496)
* 1619 - Mathias, Holy Roman Emperor (b. 1557)
* 1673 - Augustyn Kordecki, Polish prior (b. 1603)
* 1730 - Adrienne Lecouvreur, French actress (b. 1692)
* 1732 - Johann Ernst Hanxleden, German philologist (b. 1681)
* 1746 - Nicolas de Largillière, French painter (b. 1656)
* 1780 - Sir Benjamin Truman - English brewer
* 1793 - William Murray, 1st Earl of Mansfield, Scottish judge and politician
* 1835 - Louis-Leopold Robert, French painter (b. 1794)
* 1855 - Joseph Aspdin, English mason and inventor (b. 1788)
* 1865 - Keisuke Yamanami, Japanese samurai (b. 1833)
* 1874 - Hans Christian Lumbye, Danish composer (b. 1810)
* 1878 - Julius Robert von Mayer, German physician and physicist (b. 1814)
* 1890 - Alexander F. Mozhaiski, aviation pioneer (b. 1825)
* 1897 - Apollon Maykov, Russian poet (b. 1821)
* 1899 - Franz Ritter von Hauer, Austrian geologist (b. 1822)
* 1916 - Ota Benga, Congolese pygmy (b. 1884)
* 1918 - Lewis A. Grant, American Civil War General (b. 1828)
* 1925 - George Nathaniel Curzon, British statesman (b. 1859)
* 1929 - Ferdinand Foch, French commander of allied forces in World War I
* 1931 - Hermann Müller, Chancellor of Germany (b. 1876)
* 1934 - Queen Emma of the Netherlands (b. 1858)
* 1940 - Alfred Ploetz, German physician, biologist, and eugenicist (b. 1860)
* 1947 - Sigurd Wallén, Swedish actor and filmdirector (b. 1884)
* 1964 - Brendan Behan, Irish playwright and author (b. 1923)
* 1969 - Henri Longchambon, French politician (b. 1896)
* 1970 - Manolis Chiotis, Greek bouzouki virtuoso and song writer (b. 1920)
* 1972 - Marilyn Maxwell, American actress (b. 1921)
* 1974 - Chet Huntley, American television journalist (b. 1911)
* 1983 - Ivan Matveyevich Vinogradov, Russian mathematician (b. 1891)
* 1990 - Lev Yashin, Soviet footballer (b. 1929)
* 1991 - Conor Clapton, son of Eric Clapton (b. 1986)
* 1992 - Georges Delerue, French film composer (b. 1925)
* 1993 - Polykarp Kusch, German-born American physicist, Nobel laureate
* 1994 - Lewis Grizzard, American humorist (b. 1946)
* 1995 - Big John Studd, American professional wrestler (b. 1948)
* 1997 - Tony Zale, American boxer (b. 1913)
* 1997 - V. S. Pritchett, British writer and critic (b. 1900)
* 1998 - George Howard, American jazz saxophone musician
* 2000 - Gene Eugene, Canadian actor and singer (b. 1961)
* 2001 - Luis Alvarado, Puerto Rican baseball player (b. 1949)
* 2003 - Sailor Art Thomas, American professional wrestler (b. 1924)
* 2004 - Queen Juliana of the Netherlands (b. 1909)
* 2004 - Pierre Sévigny, Canadian military officer and politician (b. 1917)
* 2005 - Armand Lohikoski, Finnish film director (b. 1912)
* 2007 - Gilbert E. Patterson, presiding bishop of COGIC (b. 1939)
* 2007 - Taha Yassin Ramadan, Iraqi politician (b. 1938)
* 2007 - Hawa Yakubu, Ghanaian politician (b. 1948)
* 2008 - Eric Ashton, English rugby league footballer (b. 1935)
* 2008 - Shoban Babu, Indian actor (b. 1937)
* 2008 - Brian Wilde, English actor (b. 1921)
* 2008 - Klaus Dinger, German Musician (b. 1946)

Friday, March 6, 2009

Tekanan?? Stressol??

watashiwa iwase ken..aik??..pesal aku speaking jepun lak nie..haha..pe2 jew la..hehe.. ok..camnie..setahu aku, hidup sebagai remaja yang berada dalam form 5 nie memang banyak kerja dan perlukan pengorbanan masa untuk berjaya..semasa mengejar kejayaan tersebut, tidak hairanlah jikalau kita akan mengalami tekanan hidup atau stess akibat bebanan kerja yang terlalu banyak..oleh itu, para guru mestilah mengurangkan kerja sekolah untuk anak-anak murid mereka..hehe..tapi itu bukan isu yang sebenar..hehe..jikalau anda mengalami stess, tertekan atau pun berasa geram, anda boleh bermain game di bawah ini..selamat mencuba..huhu..

*(bintang kecil)amaran: permainan ini tidak ada kene mengena dengan yang hidup ataupown yang sudah meninggal dunia..walaupown muka dalam game nie agak popular, anggap jew lah owg len k..huhu.. ok.. tata..uat r rekod taw..rekod peribadi aku dalam 161 169 jew..cabar r brani..hehe tata..!!


Thursday, March 5, 2009

Kembali...

setelah sekian lama aku membawa diriku ini jauh dari blog aku ini, aku kembali menulis lagi.. walaupun dulu aku ada masa untuk menulis, tetapi sikapku yang malas membuatkan blog aku tidak diupdate selama 5 minggu..kcian pembaca setia aku menunggu post2 aku..hahaha..koyaa skit yer..jangan marah.. di sini juga aku ingin memohon maaf pada bulan februari kerana aku tidak dapat meletakkan sebarang post pun pada bulan tersebut..haha..kcian..boley kew mintak maaf ngan bulan februari??tanyaku dengan perasaan agak bodoh..huhuhu..lantak r..ape nak jadi, jadilah..haha..xtahu bnde plok wase..hehe..

banyak benda sangat berlaku selama 5 minggu nie..sukan sekolah la, ragbi msst la, tu la, nie la.. tapi soe r, aku xley nk cte sebab 2 seme cte2 lame..yang lepas biar lah dia pergi dengan jayanya..hehe..ermm.. post nie aku nak bagitaw sal pew ekk?? aku pown xde idea nie.. ape kata, memandangkan kita berada di bulan mac/march, kita cakap sal bulan nie la yer..hehe.. daripada pemerhatian aku, bulan mac telah melahirkan banyak individu-individu yang sangat berguna kepada masyarakat dan negara..huhu..contoh yang terdekat adalah aku..haha..

dalam sekolah aku, terdapat ramai pelajar yang lahir dalam bulan mac.. antara yang aku tahu ialah zeni(kud**g), sepull(as*ro), aiman(b*yo), shahil(it*m), kimin(nyek),hilmi(k*da), ex-lebest - rosek, dan yang paling penting.... rahai..haha nie list yang laki-laki r..xtahu r ade ag yang tertinggal..soe r..hehe.. yang pempuan rmai ag ase..tapi malas r nak tulis banyak2..hehe.. seme individu yang lahir pada bulan mac nie sangat berguna pada sekolah..haha berdasarkan budak sekolah aku lah.. pelajar yang lahir dalam bulan len jgn dengki taw..haha ok, lepas nie kita akan tengok ciri orang yang lahir pada bulan mac..

amaran: setiap ciri-ciri tersebut tidak boley dipercayai taw..jangan mempercayainya.. hanya sedakar untuk hiburan..ini cumalah ramalan para manusia..hehe..

Rahsia kelahiran di Bulan Mac

* Berpesonaliti menarik dan menawan.
* Mudah didampingi.
* Sangat pemalu dan pemendam rasa.
* Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati.
* Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran.
* Suka pada kedamaian.
* Sangat peka pada orang lain.
* Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.
* Tidak cepat marah dan sangat amanah.
* Tahu membalas dan mengenang budi.
* Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam.
* Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal.
* Suka berangan-angan.
* Suka melancong.
* Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi.
* Kelam kabut dalam memilih pasangan.
* Suka dengan hiasan rumahtangga.
* Punya bakat seni dalalm bidang muzik.
* Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik.
* Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan

Saturday, January 24, 2009

Lama Menyepi....

aloyai...lama giler da aku xupdate blog aku nie..tapi, xr lama mana kan..huk9..maybe sebab busy dengan sekolah kot jadi lama xupdate..yela, nak update, tunggu balik baru boleh kan..huk56..apa benda la aku ngarut pagi2 nie..lantak r..hehe..ermmm... sebenarnya, aku xtahu nak crite pasal pew nie..idea aku dah makin berkurang sekarang.. adoi...susah btol gnie...xpe2, pe2 pown yang terjadi, hidup mesti diteruskan, blog pown mesti terus jalan..hehe..

tahun akhir alam persekolahan aku dah dilangsungkan selama 3 minggu..dalam 3 minggu singkat nie, banyak benda gak r aku dapat..nak2 bahagian ilmu..al-maklum lah, aku nie memang sorang yang pencinta ilmu..hak56...lain lah kalau rakan semeja aku dalam kelas 2, da la pemalas, kerja asyik nak senang je..semua kerja sekolah dye copy..dye ada otak yang bagus tapi dye malas nak gune..malas nak fikir..tambahan lagi, dye sering tidur dalam kelas semasa cikgu mengajar..orang2 macam kita mesti hindar dari berkawan.. hahaha..!! mesti ada orang trase bila baca sal nie..huk67.. dalam 3 minggu nie jugak, aku dah mula aktif dalam kokurikulum..aku dah setat main ragbi.. sekolah aku ada join Liga Daerah KTU..sekolah kira sebagai jemputan r..setakat 3 minggu nie, aku still epy ag ngan hidup sekarang, xde problem mane lagi, blaja pown tengah ok lagi..cuma..cuma satu jew.. sikap malas aku macam nak munjul balik jew.. harap2, lari jauh r sikap 2 dari hidup aku.. pe2 pown yang akan terjadi, hidup mesti diteruskan..sesungguhnya, kita berpijak di alam yang nyata ciptaan-Nya..hadapi semua halangan dengan senyuman..hull78...


Friday, January 9, 2009

An-Nur..Dekat di Hati..

sekali lagi aku ditempatkan dikelas an-nur..kalu begitu, aku ingin buat satu kesimpulan ringkas mengenai alam persekolahan aku..hal66.. selama hidup aku di Le'best,setiap tahun aku ditempatkan di kelas an-nur..dari form 1 hingga lah tahun last aku kat sekolah nie, form 5.. dalam hidup aku juga, aku tidak pernah ditempatkan di kelas lain kecuali kelas 1.. dari SK. Seberang Marang (darjah satu dan dua), SK. Kelulut (darjah tiga hingga enam) hinggalah Le'Best sekarang.. semua di kelas satu.. satu rekod peribadi nie..haha.. menarik kan??..huhu..

tahun nie, 2009, tahun last aku di Le'Best..tahun nie jugaklah aku akan ambik SPM.. aku ditempatkan di kelas 5E1..5 an-nur.. kelas nie agak unik sikit..yela kan, dari 28 budak kelas tu, cuma 4 orang je budak laki-laki..aku sorang r dari 4 orang tu.. 1:6... 2 lah nisbah budak laki-laki dengan budak pempuan.. dasyat betul..tapi, aku rasa best jugak la budak laki sikit, jadi rajin skit..haha..sebabnya, semua budak kelas aku 2 budak-budak rajin...walaupun baru seminggu alam persekolahan bermula, keje sekolah da pun banyak giler tahun nie, tapi xpe..xkisah mane... untuk kebaikan aku jugak kan..haha..k r, aku malas sebenarnya nak update blog nie, tapi, biarla.. update r cket2..hehe tadaa!!!